KAÇAK AKIM KORUMA RÖLESİ (ŞALTERİ)
Faz iletkenlerinden çekilen akımlar ile nötr iletkeninden geçen akımın toplamı 0 dır. Bunun anlamı bir elektrik devresinden fazdan giren akım, nötr den çıkar. Elektrik devresinde bir kaçak akım olması durumunda faz iletkenlerinden çekilen akım ile nötr iletkenden geçen akımın toplamı 0 dan farklı olur. Herhangi bir kaçak akım durumundan insanların hayati tehlike yaşamaması veya iletkenlerin izolasyon yapısının bozulması sonucu oluşan kaçak akımda yangın riskinin oluşmaması için elektrik devresinin enerjisini kesen elemana Kaçak Akım Şalteri denir.
Kaçak Akım Koruma Şalterleri;
İnsanların tehlikeli elektrik kaçak akımına korumak için kaçak akım değeri 30 mA;
Elektrik Tesislerinde izolasyon hataları veya bozulmaları sonucu yangın riskini önlemek için kaçak akım değeri 300 mA dir.
30 mA Kaçak Akım Şalteri (KAKŞ) Tali Dağıtım Panosu ve Daire Sigorta Panosunda kullanılır.
300 mA Kaçak Akım Koruma (KAKŞ) Ana Dağıtım Panosunun giriş kısmında kullanılır.
Kaçak Akım Koruma Şalterleri;
Bağlandıkları şebeke tek fazlı bir sistemse, 2 kutuplu (Faz+Nötr) olarak üretilirler.
Bağlandıkları şebeke üç fazlı bir sistemse, 4 kutuplu (3 Faz+Nötr) olarak üretilirler.
Kaçak Akım Koruma Şalteri Anma Akımı değeri üzerinde Amper (A) seviyesinde belirtilir.
KAKŞ anma akımı değeri kendisinden önce şebekeye bağlanan AOS sigorta veya TMŞ şalterin anma akımı değerine eşit olmalıdır.
Kaçak Akım Koruma Şalteri seçicilik özelliğine göre iki farklı yapıda üretilir. S (Gecikmeli) ve G (Genel) harfleri ile ifade edilir.
Genel özellikli KAKŞ herhangi bir hata akımı oluşmasında; sistemin enerjisini çok kısa mili saniye süre içerisinde hemen keser. 30 mA KAKŞ genellikle bu özellikte olur.
Gecikmeli tip KAKŞ ise sistemin enerjisini, belirtilen kaçak akım seviyesinde hata akımı oluştuktan, belli bir milisaniye sonra keser. ADP panolarında kullanılan 300 mA yangın koruma KAKŞ genellikle bu özellikte olur.
Kaçak Akım Koruma Rölesi (Şalteri) İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...
Yorumlar
Yorum Yaz