GÜNEŞ PANELİ VERİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER NELERDİR?
1-Güneş Işınımı (Radyasyon):
Güneş ışınımlarının yeryüzüne düşme açı değeri bölgeye göre değişir. GES Sistemlerinin tasarımı yapılırken, GES sisteminin kurulacağı yerin Güneş Işınım değeri dikkate alınır. Birimi genellikle kWh/ yıllık olarak ifade edilir.
2-Güneş Açısı:
PV Panellerin yerleşim yönü ve yerleşim açısı güneşin düşme açısına etki eder. Bu durum güneş panellerinin verimine etki eder. Güneş panelleri genellikle güney yönüne bakacak şekilde yerleştirilir. Güneş panellerinin yerleşim açısı 30° ye kadar değişebilir.
3-PV Hücre Tipi:
PV panellerde kullanılar hücrelerin yapısı verime etki eder. Monokristal hücrelerin verimi, polikristal hücrelerin veriminden daha yüksektir.
4-Panel Sıcaklığı:
PV panellerin sıcaklık değeri arttıkça verimi azalır. Güneş panellerinin soğutulması, güneş panellerinin verimini artırır.
5-PV Panel Kirliliği ve Kar Kaplaması:
PV Panellerin kirlenmesi verimini olumsuz yönde etkiler. Paneller üzerinde toz, kir birikintisi panel üzerine düşen güneş ışınım değerine etki eder. Bu sebeple PV panellerin belirli periyotlarda özel solüsyonlar ile yıkanması gerekir. Güneş panellerinin yüzeyinin kar ile kaplanması enerji üretimini engeller.
6- Hava Kütlesi:
Güneş ışınımları atmosferi geçerek yeryüzüne ulaşır. Güneş ışınımlarının büyük bölümü atmosferde tutulur. Havanın bulutlu olması PV panellerin verimine olumsuz etki eder. PV panellerin test raporlarında AM (Air Mass) ile ifade edilir. AM 1.5 ifadesi 1.5 atm basınçta anlamına gelmektedir. Bulutlu havalarda güneş ışınımları yayılmış şekilde, bulutsuz havalarda ise doğrudan ulaşır.
7-Gölgelenme Durumu:
Güneş panelleri üzerine gölge düşmesi panel verimliliğini olumsuz etkiler. Ayrıca by-pass diyotlarının ömrüne etki eder.
8-Albedo (Yansıtabilirlik):
Yüzeylerin güneş ışınlarını yansıtma seviyesidir. Bulutların albedo seviyesi yüksek olduğundan güneş ışığını iyi yansıtırlar. Denizlerin,ormanların ise albedo seviyesi düşük olduğundan, güneş ışığının az bir kısmını yansıtırlar.Albedo seviyesi günümüzde yeni geliştirilen çift yüzeyli güneş panellerinin verimine etki eder.
9-Güneş Takip Sistemi:
Güneş takip sistemi ile güneş panelleri güneşin yönüne doğru hareket ettirilirse verimleri artar.
10- İnverter Kaybı:
İnverterler DC gerilimi AC çevirirken kayıplar meydana gelir. İnverter kayıpları GES sistemi verimine etki eder.
11- DC Kablo Kaybı:
Paneller ile inverter arasında kullanılan DC kablolarda kayıplar meydana gelir. Kayıpların minimize edilmesi için mesafeye göre uygun kablo kesiti seçilmelidir.
12- AC Kablo Kaybı:
İnverter ile elektrik dağıtım panoları arasında kullanılan AC kablolarda kayıplar meydana gelir. Kayıpların minimize edilmesi için mesafeye göre uygun kablo kesiti seçilmelidir.
13- Akü Kaybı:
OFF Grid sistemlerde kullanılan akülerde şarj deşarj işlemlerinde kayıplar meydana gelir. Kullanılan akülerin yapısına göre kayıplar değişir. Lityum akülerin kaybı, jel akülere göre daha azdır.
14- Şarj Kontrol Cihazı Kayıpları:
Şarj kontrol cihazlarının yapısı akülerin şarj edilmesine etki eder. MPPT şarj kontrol cihazlarının kullanıldığı sistemlerin verimliliği, PWM tipi şarj kontrol cihazlarının kullanıldığı sistem verimliliğinden yüksektir.
Güneş Paneli Verimine Etki Eden Faktörler İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...
Yorumlar
Yorum Yaz