ELEKTRİK DİREKLERİ
Elektrik Enerji iletim hatlarında iletkenleri birbirlerinden belirli mesafelerde havada tutan ve hat güzergahı boyunca belirli aralık ve yükseklikte yerleştirilen şebeke ekipmanlarına Direk denir.
A-Yapısına Göre Elektrik Direk Çeşitleri:
Demir Direkler
Betonarme Direkler
Ağaç Direkler
1-Demir Direk:
Enerji İletim Hatlarında AG, OG, YG gibi her türlü gerilim seviyesinde kullanılabilen demir çelikten yapılmış elektrik direkleridir.
Demir Direkler, ağaç direklerden uzun ömürlüdür. Demir Direkler, beton direklerden daha hafiftir.
Demir Direklerin kurulumu kolaydır. Demir Direkler, tüm gerilim seviyelerinde kullanılır.
Demir Direklerde, canlıların direğe belli mesafelerden sonra çıkmasını engellemek ve iş güvenliği için korkuluklar bulunur Demir Direklerin bakım maliyeti, beton direklerden fazladır.
Demir Direkler, çevre şartlarından etkilenir.
AG ve OG de Boru Tipi, A Tipi ve Kafes Tipi Demir Direkler Kullanılır. YG de ise Putrel Tip (Pilon ve Çatal Tip) Demir Direkler Kullanılır.
2-Betonarme Direk:
Çimento, su ve bazı katkı maddeleri belirli oranlarda karıştırılması sonucu elde edilen betonu, çelik çubuklar ile birlikte kullanılarak imal edilen direklerdir. Betonarme direkler, çevre şartlarından etkilenmezler. AG ve OG seviyelerinde kullanılırlar.
3-Ağaç Direk:
Ardıç, karaçam, ladin gibi ağaçlardan imal edilen direklerdir. İmalatları esnasında bazı özel işlemler (katranlama,bakır sülfat) uygulanır. Genellikle zayıf akım (telefon) ve AG de kullanılır. Ağaç direklerin mekanik dayanımları düşük olduğundan, kısa mesafe aralıklı kullanılır. Ağaç direkler genellikle köy gibi küçük yerleşim yerlerinde kullanılır.
Ağaç direkler ucuzdur Kolay dikilirler Taşıma maliyetleri düşüktür. YG de kullanılmaz. Yıldırım gibi çevre şartlarından kaynaklı zarar görebilirler. Ömürleri kısadır.
B- Kullanım Yerlerine Göre Direk Çeşitleri:
1- Durdurucu Direkler:
Enerji iletim hatlarının doğrusal olarak iletildiği yerlerde taşıyıcı direkler üzerindeki iletkenlerin meydana getirdiği gerilme kuvvetini sağlayan direklere denir.
Durdurucu Direkler genellikle 7 tane taşıyıcı direkten sonra kullanılır. Taşıyıcı direklerde meydana gelebilecek bir arıza (tel kopma, direk arızası gibi) durumunda, arıza iki durdurucu direk arasında kalır.
2- Köşe Durdurucu Direkler:
Enerji iletim hatlarının köşe noktalarında veya doğrusal hattının büyük açılı sapma durumlarında kullanılan durdurucu direktir. Kullanım amacı durdurucu direkle aynıdır.
3- Taşıyıcı Direkler:
Enerji iletim hatlarında durdurucu direkler arasında, enerji iletim hattı iletkenlerini taşıyan direklerdir.
4- Köşe Taşıyıcı Direkler:
Doğrusal giden enerji iletim hattını taşıyan taşıyıcı direklerin güzergahında, küçük açılı sapma olursa köşe taşıyıcı direkler kullanılır.
5- Nihayet (Son) Direkler:
Enerji iletim hatlarının başlangıç ve sonunda kullanılan, hattın toplam gerilme kuvvetine dayanıklı direklerdir.
6- Geçit Direkleri:
Enerji iletim hatlarının geçit mesafesi uzun olan nehir,boğaz,karayolu,kanal gibi yerlerden geçişelerde kullanılan direklerdir.
7- Branşman Direkler:
Enerji iletim hatlarında taşıyıcı ve köşede taşıyıcı durumda olan direklerden bir veya iki yönde kol hattı ayrılıyorsa bu durumdaki taşıyıcı ve köşede taşıyıcı direklere branşman direkleri denir.
8- Tevzi ( Dağıtım) Direkleri
Enerji nakil hava hatlarında ikiden fazla kollara ayrılarak dağıtımın yapıldığı direklere denir. Direkteki hatlardan kesiti en büyük olan hat, ana hat olarak kabul edilir. Bunun dışında kalan diğer hatlar bu ana hattın birer branşmanı (dal) veya kolu durumundadır. Ana hatlarla bu direklere kadar gelen enerji, bu direkten ayrılan branşmanlarla daha küçük kapasiteli enerjiler hâlinde dağıtılır.
C-Gerilim Seviyesine Göre Elektrik Direk Çeşitleri:
1- Alçak Gerilim Direkleri: 1 kV kadar gerilim taşırlar.
2- Orta Gerilim Direkleri: 1-36 kV aralığında gerilim taşırlar.
3- Yüksek Gerilim Direkleri: 36 kV ve üzeri gerilim taşırlar.Yaygın kullanımı 154 kV ve üzeridir.
Elektrik Direkleri İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...
Yorumlar
Yorum Yaz